Extern nieuws

Ministerie van Defensie:

  • Een kleinschalige herstelplek voor veteranen met posttraumatische stressstoornis (PTSS) opent vandaag de deuren in Bosch en Duin. De opvanglocatie met de naam Sparrenheuvel is opgericht door het Leger des Heils in samenwerking met het Veteraneninstituut. Defensie ondersteunt de herstelplek financieel. Dat maakte minister Kajsa Ollongren bekend bij de opening.
  • Zr.Ms. Karel Doorman neemt van begin mei tot medio augustus deel aan de Europese operatie Aspides in de Rode Zee. Het logistieke ondersteuningsschip wordt ingezet voor bevoorrading, tankcapaciteit en medische zorg. De eenheden die aan de Amerikaans geleide operatie Prosperity Guardian deelnemen kunnen hier eveneens een beroep op doen. Beide operaties hebben als doel het bevorderen van veiligheid en de vrije doorvaart in het gebied. 
  • Voor de Nederlandse bijdrage aan de NAVO-missie in Irak (NMI) is vandaag de eerste Chinook-transporthelikopter vanaf Vliegbasis Gilze-Rijen vertrokken. Een Antonov AN-124 vervoert de gedemonteerde helikopter. Later deze maand gaan er nog 2 Chinooks naar Irak.
  • Van drones, tot elektrische voertuigen en zelfrijdende robots. Ruim 600 militairen, experts en studenten experimenteerden afgelopen week met nieuwe operationele concepten. Dat gebeurde bij de innovatie-oefening Next Generation Concept Development in Ede. Daar is een speciaal kampement aangelegd om nieuwe innovaties te testen in verschillende oefensituaties.
  • Vanaf vandaag tot en met donderdag 16 mei ligt de ontwerp-omgevingsvergunning voor radarstation Herwijnen ter inzage. In deze 6 weken kunnen betrokkenen op de ontwerp-omgevingsvergunning reageren door een zienswijze in te dienen. Deze zienswijzen worden meegewogen bij het definitieve besluit.
  • “De NAVO is het sterkste militaire bondgenootschap dat de wereld ooit heeft gezien. Maar het wordt ook getest op een manier die nooit eerder is voorgekomen.” Dat zei de Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim vandaag bij de NATO Communications and Information Agency (NCIA) in Den Haag. Hij sprak naar aanleiding van het 75-jarig jubileum […]
  • 300 militairen hebben vandaag hun Herinneringsmedaille Internationale Missies (HIM) ontvangen voor hun deelname aan een NAVO-missie in Litouwen. Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten viceadmiraal Boudewijn Boots reikte de medailles uit in een evenementenhal in Gorinchem.
  • Defensie maakt gebruik van kunstmatige intelligentie, onder meer bij  beeldverwerking en luchtverdedigingssystemen. Bij deze toepassingen is menselijk toezicht nodig. Luitenant-kolonel ir. Ilse Verdiesen onderzocht hoe dat vorm kan krijgen. Gisteren promoveerde zij op dit onderwerp bij de TU Delft.
  • Voormalig Commandant der Strijdkrachten generaal b.d. Peter van Uhm heeft vandaag in Breda de Legion of Honor Gold Medal ontvangen. Hij is de eerste Nederlander die deze hoge Amerikaanse onderscheiding krijgt.
  • Minister-president Mark Rutte was op bezoek bij de Nederlandse troepen in Litouwen. Daar draagt Nederland met 270 tot 300 militairen bij aan de vooruitgeschoven aanwezigheid (enhanced Forward Presence) van de NAVO. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 27 maart tot en met 2 april 2024.