Extern nieuws

Ministerie van Defensie:

  • Militairen arriveerden in het Roemeense Cincu voor de bouw van een militaire basis. Omdat er sprake is van asbestverdacht materiaal zijn contructiegenisten nog niet op de geplande locatie aan de slag. Een asbestinventarisatie is in uitvoering en het gastland graaft de mogelijk vervuilde grond af. De Nederlandse militaire bouwers zijn nu op 2 andere locaties […]
  • Nederland en Duitsland leveren 6 extra PzH2000 Pantserhouwitsers aan Oekraïne. Dat hebben minister van Defensie Kajsa Ollongren en haar Duitse ambtsgenoot Christine Lambrechts vandaag tijdens de start van de NAVO-top in Madrid bekendgemaakt.
  • Geurloos en kleurloos waterstof: daarop rijden komende maanden 33 nieuwe voertuigen van Defensie. De eerste 9 zijn sinds vandaag in gebruik. Een waterstofauto is een elektrisch voertuig met waterstof als energieopslag. Het voertuig gebruikt de uit waterstof vrijgemaakte elektriciteit.
  • Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) is begonnen met een onderzoek naar de scheepsramp met de Van Imhoff. Die speelde zich 19 januari 1942 af in de Indische Oceaan. Hierbij kwamen meer dan 400 Duitse burgergeïnterneerden om het leven. Het NIMH voert de komende 2 jaar historisch onderzoek uit. Dat betreft niet alleen de […]
  • Hoe zijn omvangrijke data uit de ruimte tot inlichtingen te verwerken? Op welke manier krijgt Defensie relevante data snel en betrouwbaar bij militairen die aan een missie deelnemen. En wat voor ruimtesensoren zijn nodig om militaire dreigingen waar te nemen? Over dit soort vraagstukken gaat de Defensie Innovatie Competitie van dit jaar.
  • Vier F-35’s raasden vandaag over het centrum van Den Haag. De zogenoemde fly past maakte deel uit van het eerbetoon aan de duizenden veteranen. Ze waren samengekomen voor de Nederlandse Veteranendag. Voor menigeen een kameraadschappelijk weerzien, soms na vele jaren.
  • Defensie koopt versneld 6 extra F-35-gevechtsvliegtuigen en 4 onbemande MQ-9 Reaper-toestellen. In de Defensienota 2022 is deze versterking van de slagkracht al aangekondigd. Defensie wil de toestellen zo snel mogelijk bestellen in verband met de overspannen defensiemarkt. Dat laat staatssecretaris Van der Maat vandaag weten aan de Eerste en Tweede Kamer. De ministerraad heeft ingestemd […]
  • Rap informatie openbaar maken, dwingt de tegenstander reactief te communiceren. Het leidt volgens Commandant der Strijdkrachten tot een versnelling van ons huidige optreden. Dat zei hij vandaag op een symposium van de Veerstichting in Leiden. Het publiek bestond onder anderen uit studenten wetenschappers, kunstenaars en journalisten. Hij nam zijn gehoor mee in de verandering van […]
  • Landmachtmilitairen zijn deze zomer aan de slag in het Roemeense Cincu. De genisten bouwen hier samen met Franse en Belgische collega’s een militaire basis. De zogenoemde hoofdmacht van de militaire bouwvakkers-eenheid is vanmiddag in Roemenië geland. Het betreft dit keer een bijzonder gezelschap. Hieraan zijn namelijk ook gemilitariseerde bouwers en materieel van firma Snijder toegevoegd.
  • Het is waarschijnlijk dat het Chinese leger over 15 jaar beschikt over operationele wapensystemen die op basis van kunstmatige intelligentie volledig autonoom kunnen functioneren. Dat zei minister van Defensie Kajsa Ollongren tijdens het seminar Fog of War 2.0 van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) ter gelegenheid van het 20-jarige jubileum van de dienst.