Extern nieuws

Ministerie van Defensie:

  • Luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. Tromp en mijnenjager Zr.Ms. Vlaardingen deden de afgelopen 2 weken mee aan Freezing Winds. Deze door Finland georganiseerde NAVO-oefening speelde zich af in de Golf van Finland en de Finse archipel. Beide schepen maken deel uit van een NAVO-vlootverband.
  • Defensie heeft 128 nieuwe jonge collega’s in de gelederen. Deze eerste lichting dienjaarmilitairen heeft de algemene militaire opleiding tot een goed einde gebracht. De groep in de leer bij de luchtmacht sloot deze vandaag als laatste af. Dienjaarmilitairen van de andere krijgsmachtdelen waren al eerder klaar met de opleiding.
  • De marine patrouilleert medio december met mijnenjager Zr.Ms. Zierikzee op de Noordzee. Dit gebeurt in een coalitie van gelijkgestemde landen, die samen de Joint Expeditionary Force (JEF) vormen. Dit samenwerkingsverband houdt ook de Oostzee in de gaten. De Noord-Europese partners bouwen tijdens patrouilles een beeld op van activiteiten op zee en schrikken kwaadwillende partijen af.
  • 3 Nederlandse startups mogen innovaties ontwikkelen voor de NAVO. Zij zijn geselecteerd voor de eerste fase van de innovatie-accelerator Diana (Defence Innovation for the North Atlantic). De jonge bedrijven krijgen elk een subsidie van € 100.000.
  • Volgens de Commandant der Strijdkrachten staan we op een keerpunt in de geschiedenis. Wat hem betreft is opschalen binnen de defensie-industrie geen wens, maar bittere noodzaak. Generaal Onno Eichelsheim zei dat vandaag op de beurs van de Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV) in Rotterdam.
  • Duitsland en Nederland geven een nieuwe impuls aan de verdere ontwikkeling van de defensie-samenwerking. Minister Kajsa Ollongren en haar Duitse collega Boris Pistorius ondertekenden vandaag een vernieuwde zogeheten Declaration of Intent (DoI). Dit gebeurde tijdens de Berlijn Security conference.
  • De IDV Manticore is de nieuwe terreinwagen voor de krijgsmacht. Dit voertuig biedt onder meer een betere bescherming van de inzittenden. De Italiaanse producent Iveco Defence Vehicles droeg de Manticore vandaag symbolisch over aan Defensie. Dat gebeurde op de beurs van de Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV) in Rotterdam. Met uiteindelijk 1.185 exemplaren […]
  • Het traditionele jaarlijkse Korpsconcert werd gisteren bijgewoond door koning Willem-Alexander. De Marinierskapel der Koninklijke Marine en Tamboers & Pijpers van het Korps Mariniers traden op in het Rotterdamse Luxor Theater. Het concert vormde het sluitstuk van het 50-jarige jubileum van de United Kingdom/Netherlands Amphibious Force (UK/NL AF). Hier is dit jaar aan beide zijden van de […]
  • Meer dan 30 militairen en 200 medewerkers van waterschappen inspecteerden de afgelopen week de regionale waterkeringen. Dat deden ze in en rond Oudewater en in delen van Lopik, IJsselstein, Vlist, Haastrecht en Gouda. Ze oefenden een scenario waarin het langdurig en extreem regent. Daardoor ontstaat kans op wateroverlast en dijkdoorbraken.
  • Defensiemedewerkers leverden het afgelopen jaar blikjes en flesjes met statiegeld in bij de bedrijfsrestaurants. Het leidde tot een bedrag van € 21.496,95. Namens al het Defensiepersoneel is het geld vandaag gedoneerd aan Hulphond Nederland.